Wat is een hypothecair mandaat?
woensdag, 15 maart 2017 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een hypothecair mandaat vragen in plaats van een hypothecaire lening.

Over het algemeen wordt bij het kopen of bouwen van een woning een woonkrediet afgesloten waaraan een hypotheek verbonden is. De bank wil er immers zeker van zijn dat de lening die verstrekt wordt terug wordt betaald. Naast deze meest gangbare manier kan er echter ook geopteerd worden voor een andere oplossing: een hypothecair mandaat kan in sommige gevallen immers de rol van een hypotheek innemen bij het aanvragen van een hypothecair krediet. Voor de voor- en nadelen van deze aanpak worden uitgelegd, is het van belang te weten wat een hypothecair mandaat precies is.

Wat is een hypothecair mandaat precies?

Soms laat de bank toe dat men een deel van de te lenen som onderbrengt in een zogenaamd hypothecair mandaat. Dit betekent dat men de bank de toelating geeft om op gelijk welk moment in de looptijd van de lening een hypotheek te vragen op een bedrag dat op voorhand vastgelegd werd. Hierbij verschilt het hypothecair mandaat (of volmacht) van een gewoon krediet: de hypotheek wordt op een later moment tijdens de looptijd genomen, en niet op het begin ervan. De bank kan dus wel een hypotheek nemen als dat nodig is - als je bijvoorbeeld niet aan de afspraken zal kunnen voldoen - of als je niet op tijd kan afbetalen. Als je dus bijvoorbeeld 2 maand niet betaald hebt neemt de bank een hypotheek voor het deel van het bedrag dat werd afgesproken. En dat bedrag, dat betaal jij zelf.

De voordelen van een hypothecair mandaat

Een hypothecair mandaat brengt enkele voordelen met zich mee. Zo liggen de kosten van een hypothecair mandaat over het algemeen lager dan bij een gewone lening: het is immers gewoon een akkoord tussen de twee partijen, jij en de bank. Er komt dus bijvoorbeeld geen inschrijving bij het hypotheekkantoor bij kijken, en de aktelonen, registratiekosten en erelonen liggen dus ook lager. Daarbovenop is het huis niet onderworpen aan belastingen, met als gevolg dat het gebruikt zou kunnen worden als pand voor een bijkomende hypotheeklening.

De nadelen van een hypothecair mandaat

De nadelen van een hypothecair mandaat zijn vooral fiscaal, aangezien het niet mogelijk is de terugbetaling van het kapitaal en intresten af te trekken bij deze aanpak: dit kan immers enkel bij een hypothecaire inschrijving. Je betaalt dus initieel wel minder, maar door de afwezigheid van fiscale voordelen kan het uiteindelijk betekenen dat je er geen financieel voordeel uit haalt.

Een hypothecair mandaat in combinatie met een hypothecair krediet

Het is mogelijk een hypothecair mandaat in combinatie te gebruiken met een hypothecair krediet zodat je toch nog van de financiƫle voordelen kunt genieten. Dit is echter een kwestie van zogenaamde fiscale spitstechnologie waarbij het best beroep wordt gedaan op een professioneel fiscalist of boekhouder om misverstanden te vermijden. Een hypothecair mandaat kan dus wel handig zijn, maar het is relatief ingewikkelde materie. Idealiter wordt dan ook beroep gedaan op een expert voor een optimale begeleiding.