Hoeveel is je woonst waard?
dinsdag, 18 april 2017 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je denkt erover je huis te gaan verkopen, om wat voor reden dan ook. Belangrijk is dat je een idee hebt hoeveel je woning waard is.

Je denkt erover je huis te gaan verkopen, om wat voor reden dan ook: het huis wordt te klein, je hebt ergens anders een baan gevonden…..

Belangrijk is dat je een idee hebt hoeveel je woning waard is. Met die wetenschap kun je namelijk ook je budget vaststellen voor de nieuwe woning die je wilt kopen.
Maar hoe kom je erachter hoeveel je woning op dit moment waard is? Je weet natuurlijk wel voor hoeveel je het ooit gekocht hebt, maar hoe hebben de prijzen zich sinds die tijd ontwikkeld? Is je huis inmiddels meer waard of juist niet? De waarde is van veel dingen afhankelijk, bijvoorbeeld het grondoppervlakte, de grootte van de tuin, het aantal vierkante meters enzovoort…

Uiteindelijk weet je pas precies wat je huis waard is als je het verkoopt voor de prijs die de koper er voor wil geven. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om een idee te krijgen van de waarde van je thuis.

Vergelijken met soortgelijke huizen in de buurt

Een van de dingen die je zelf eenvoudig kunt doen is op een website van woningen die te koop staan, te zoeken naar huizen bij jou in de buurt, die vergelijkbaar zijn. Je kunt je dan een beeld vormen van de prijzen die anderen vragen voor een huis als het jouwe.

Hoe liggen de prijzen in jouw gemeente?

Wil je een wat algemener beeld van de prijsontwikkeling van woningen in je regio, dan kun je op internet sites vinden die een beeld geven van de prijzen van huizen. Je kunt je eigen gemeente in een veld invullen en dan allerlei informatie krijgen, zoals hoe de prijzen in jouw gemeente liggen in vergelijking met gemeentes er om heen, of de prijzen aan het stijgen of dalen zijn etc.

Online de waarde laten schatten

Op internet zijn er ook sites te vinden, waar je de waarde van je woning online kunt laten schatten. Je vult een heleboel informatie in over je woning en de site berekent automatisch de waarde van je huis.  

De waarde laten schatten door een deskundige

Wil je echt een heel goed idee hebben van de waarde van je woonst dan kun je het beste een deskundige vastgoedmakelaar of een vastgoedexpert inhuren die een weloverwogen schatting van de waarde van je huis maakt. Een makelaar doet dat meestal gratis, maar bij de vastgoedexpert kost het je wel geld. De schatter komt bij je thuis en bekijkt je woning goed. Hij kan vervolgens op basis van zijn deskundigheid en zijn kennis van de huizenmarkt in jouw omgeving de waarde van je woning bij benadering bepalen.

Conclusie

Gelukkig zijn er manieren om de waarde van je woning ongeveer te bepalen. Maar het blijft een schatting. Het geeft je wel een idee en je weet min of meer waar je aan toe bent, maar de uiteindelijke verkoopprijs kan toch anders uitpakken.