Het belang van daglicht in je woning
dinsdag, 18 april 2017 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Daglicht in je woning is belangrijk voor een aantal factoren zoals gezondheid, bewoonbaarheid, energie, ...Je staat er eigenlijk nooit bij stil. Als het in je huis te donker wordt, dan doe je het licht aan. Misschien doe je het ook overdag wel, in sommige kamers, omdat ze anders zo ongezellig donker zijn.
Maar met wat aanpassingen aan je woning, die de toetreding van daglicht beter maken, kun je op allerlei terreinen winst boeken.

Waarom is daglicht in je woning belangrijk?

Hieronder noemen we een aantal factoren die aangeven waarom daglicht in je woning gunstig is.

Gezondheid

De mens is als biologisch wezen niet op kunstlicht ingesteld. Ons bioritme hangt af van het daglicht en de natuurlijke duisternis omdat de oermens het immers zonder kunstlicht moest doen. En daarmee hangt ook onze gezondheid af van de afwisseling van licht en donker. Woon je in een donker huis dan kan het zijn dat je gewoon niet genoeg daglicht krijgt en dat kan zowel invloed hebben op je lichamelijke als op je geestelijke gezondheid. Het kan zijn dat het je slaapritme verstoort en er zijn aanwijzingen dat gebrek aan daglicht ook een negatief effect heeft op je stemming en je de kans loopt er neerslachtig van te worden.

Bewoonbaarheid

Een donkere kamer is moeilijker gezellig te maken dan een lichte. Je hebt in het laatste geval meer mogelijkheden. Kleuren komen beter uit en je kunt zelf bepalen welke zaken in het licht komen en welke niet, zodat je een mooi samenhangend en gezellig geheel krijgt, ook overdag.
Veel mensen die met de vraag naar het belang van daglicht geconfronteerd worden realiseren zich dat er kamers in hun huis zijn waar ze weinig of niet komen, omdat ze te donker zijn en daardoor een sombere indruk maken. Stel je voor dat deze kamers wel daglicht zouden hebben, dan zou je een veel beter gebruik van je huis kunnen maken en bijvoorbeeld daar de hobbykamer inrichten, die je altijd al wilde hebben!

Energie

Ook niet onbelangrijk is het aspect van energiegebruik. In een huis waar maar weinig daglicht is, gebruik je meer elektriciteit voor kunstlicht. In sommige kamers heb je misschien altijd het licht aan, in andere steek je de lamp op, terwijl het buiten nog volop licht is, maar dat licht te weinig naar binnenkomt! En vergeet ook niet, dat wanneer in het voorjaar de zon lekker door de ramen schijnt, je huis ook opwarmt van alleen de zon! Je bespaart dus ook nog eens op verwarmingskosten!

Kun je er wat aan doen?

Het maakt dus echt wel uit of je veel of weinig daglicht in je woning hebt. En je kunt er natuurlijk altijd wel wat aan doen. Je kunt de ramen laten vergroten. Je kunt, als je een plat dak hebt, lichtkoepels in het dak laten plaatsen, wat een mooie lichtinval kan geven.
In  zolderkamers onder het schuine dak kun je een dakkapel laten plaatsen, maar er zijn ook prachtige dakramen in de handel. Een aannemer of timmerman zal ze er graag voor je in zetten!