Waarop moet je letten als je een huis koopt?
woensdag, 19 april 2017 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Of je het nu al eerder hebt gedaan of niet, een huis kopen doe je niet vaak, dus het wordt nooit routine. Het is altijd goed een soort checklist te hebben van waar je aan moet denken.

Je huis wordt te klein, of je staat voor de keuze om het huis waar je woont te renoveren of een nieuwe te kopen. Wat is belangrijk als je besluit een nieuw huis te kopen?. Of je het nu al eerder hebt gedaan of niet, een huis kopen doe je niet vaak, dus het wordt nooit routine. Het is altijd goed een soort checklist te hebben van waar je aan moet denken. Voordat je aan de echte koop toekomt moet je je goed voorbereiden en moet je er zeker van zijn dat je de kwaliteit koopt, die je gezien de prijs mag verwachten.

Voorbereiding

Denk van te voren goed na over wat je precies wilt hebben èn hoever je budget reikt.

Hoe groot moet het huis zijn? Op welke plek wil je graag wonen? Wil je een tuin? Als je dat allemaal bedacht hebt, is het goed eens naar je budget te kijken en daarnaast op internet te zoeken naar de prijzen van huizen die ongeveer voldoen aan je wensen. Is je budget toereikend? Dan is er geen probleem. Maar als die huizen duurder zijn dan je had verwacht, dan moet je een beslissing nemen: Toch het budget iets vergroten? Nog wat langer sparen? Of genoegen nemen met wat minder?

Op zoek naar een huis

Als je er een beetje uit bent, kun je echt op zoek naar een huis. Waar moet je op letten? Natuurlijk moet je kijken naar de staat van het huis: is het goed onderhouden? Zit alles goed in de verf? Sluiten de ramen en deuren goed en zijn er vochtplekken van bijvoorbeeld lekkage? Als je er niet zeker van bent kun je een gespecialiseerd bureau inhuren om te woning te onderzoeken. Dat kost natuurlijk geld, dus doe dat alleen als de woning een serieuze optie is. Kijk ook naar de ligging van het huis: waar is het noorden? De ligging van je huis bepaalt vaak hoe prettig je in je tuin kunt zitten! En is het goed bereikbaar? Is er openbaar vervoer in de buurt? Scholen? Winkels? Verder is het natuurlijk belangrijk te kijken naar de indeling van de woning. Zijn de kamers groot genoeg en liggen ze ten opzichte van elkaar zo als jij het graag hebben wilt?

Veel is afhankelijk van je eigen voorkeur. Maak daarom zelf een lijstje met zaken die jij belangrijk vindt aan een woning!

En dan….kopen?

Je hebt het huis van je dromen gevonden en nu gaat het erom dat je het tegen een goed prijs kunt krijgen.

Je kunt dat natuurlijk zelf doen, maar je kunt hiervoor ook een makelaar inhuren. Dat heeft als voordeel dat je ook hulp hebt bij ingewikkelde zaken als het regelen van een hypotheek. Ze hebben ervaring in het onderhandelen over de prijs en weten vaak wat redelijk is, gezien de grootte, de staat van het huis en de ligging. Tenslotte: Veel succes en uiteindelijk veel geluk in je nieuwe woning!