Een huis kopen of toch maar huren?
maandag, 24 april 2017 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een huis huren of kopen, wat is het beste?

 

Je woning is één van de belangrijkste zaken in je leven. Geen wonder dat je er vaak over nadenkt hoe je in de toekomst wilt wonen. Blijf je waar je bent, of ga je ergens anders heen; is je woning ook in de toekomst groot genoeg; ga je huren of kopen? Hier wordt wat dieper ingegaan op die laatste vraag: huren of kopen, wat is het beste?

Huren

Het allergrootste voordeel van huren is de vrijheid die je hebt. Je kunt gemakkelijk en snel de huur opzeggen op het moment dat het jou uitkomt en je bent verder nergens aan gebonden.

Ook kun je snel klaar zijn als je een woning huurt; er zijn weinig formele handelingen voor nodig.  Verder hoef je je niet druk te maken over onderhoud van het huis: dat kun je aan de verhuurder overlaten. Tenslotte zijn de woonlasten meestal lager dan wanneer je een huis koopt.

Maar nadelen zijn er natuurlijk ook: Jouw huis blijft altijd het eigendom van een ander en je hebt niet de volledige vrijheid om het huis te verbouwen zoals jij dat graag wilt. Je hebt ook altijd minder zekerheid, want de verhuurder kan de huur opzeggen op het moment dat het hem (en jou misschien niet!) uitkomt. En je bouwt geen bezit op: het hele huurbedrag is voor de eigenaar en jij wordt er niet beter van.

Kopen

Het bezit van een eigen woonst is heel mooi. Je kunt er mee doen wat je wilt: het inrichten naar je eigen keuze en het aanpassen aan je eigen woonwensen: kamers vergroten of verkleinen, de keuken uitbouwen, het kan allemaal en je kunt er zelf over beslissen. En je bouwt bezit op: elke keer als je de hypotheeklasten betaalt los je af op je schuld. Bovendien heb je ook nog eens belastingvoordeel op bijvoorbeeld de aflossing en renovaties.

Als je een huis koopt zelf zul je wel geld moeten hebben om een eerste inbreng te doen. En de maandlasten zijn in het algemeen hoger dan wanneer je huurt. Wil je je huis verkopen dan kan het zijn dat je niet zo snel een koper vindt of er niet de prijs voor kunt krijgen die je graag wilt hebben, omdat de waarde kan fluctueren.  

Wat is het beste?

Het hangt uiteindelijk heel erg van je persoonlijke situatie of voor jou kopen of huren het beste is.

Hoe is je financiële situatie? Kun je de eerste aanbetaling doen en kun je de hogere maandlasten betalen om een huis te kopen? Ben je van plan lang in je nieuwe huis te wonen, of moet je misschien in de toekomst voor je werk ergens anders heen?

Van dit soort vragen is het afhankelijk of voor jou kopen of huren de beste oplossing is. Informeer je goed, kijk wat voor huizen er te koop zijn en wat ze kosten (bijvoorbeeld hier) en vergelijk dat met het aanbod van huurwoningen (zie bijvoorbeeld deze link).