De meest energiebesparende maatregelen voor je woning
donderdag, 15 februari 2018 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bespaar snel en veel energie in je woning

Wie wil nou geen energie besparen op het energieverbruik in de woning? Wie wil de kosten nou niet drukken? Welnu, energie besparen kan, heel goed zelfs. De mogelijkheden worden steeds groter en de beste manier om écht te besparen is om de verschillende maatregelen te combineren en je te verdiepen in de mogelijke subsidievoorwaarden. Door energie te besparen in je woning verlaag je ook je EPC en bespaar je geld en help je het milieu!

Warmtepompen

Wie energie wie wil besparen, kan dit doen door een warmtepomp aan te schaffen. Met deze pomp haal je de warmte van buiten. Als het buitenshuis warmer is dan vier graden, dan al word je woning verwarmt door de warmtepomp. De cv-ketel hoeft daardoor minder gebruikt te worden. Met een warmtepomp kan tot wel zeventig procent bezuinigd worden op het gasverbruik omdat je de verwarming immers veel minder gebruikt. Bijkomend voordeel is dat door een meer gelijkmatige temperatuur je huis een stuk comfortabeler wordt.

Zonnepanelen

Wie energie wil besparen, kan ook gebruik gaan maken van zonnepanelen; stroom opwekken als de zon schijnt. Met goede zonnepanelen is het mogelijk om wel tot tachtig, negentig procent van de nodige stroom zelf op te wekken en dat levert dus eenzelfde percentage aan besparing op. En de energie die je overhoudt, die lever je gewoon terug aan je energiebedrijf.

Zonneboiler

Ook een zonneboiler is een prima optie als je energie wilt besparen. Een dergelijke boiler zorgt voor warm douche- en kraanwater. Ook nu hoeft je cv-ketel dus veel minder gebruikt te worden. Een besparing van wel zeventig procent op gasverbruik behoort met een zonneboiler tot de mogelijkheden. Bovendien beschik je altijd meteen over verwarmd kraanwater, dat door de boiler wordt opgeslagen in een voorraadvat.

Isolatie

Wat ook zeker werkt, is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie. Door je woning een warmere jas te bieden, is een besparing van veertig procent mogelijk op je gasverbruik.

Betere isolatie betekent ook een comfortabelere woning en bovendien kan je huis al snel – binnen een dag- van deze isolatie worden voorzien.

Tenslotte: met een HR++ cv-ketel ben je ook heel veel beter af. Deze ketel namelijk, gebruikt minder gas in vergelijking met een oudere ketel en bovendien is deze ketel ingesteld om samen te werken met een warmtepomp of zonneboiler. Met deze ketel, een zonneboiler én een warmtepomp bespaar je dus ontzettend veel energie. Bovendien komen bepaalde energiebesparende maatregelen in aanmerking voor een subsidie.