De nieuwe regeling rond registratierechten
vrijdag, 16 maart 2018 00:00

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Op 1 juni 2018 zal de nieuwe regeling rond registratierechten voor de gezinswoning van kracht worden. Wij lijsten voor jou de veranderingen op.

 

Het huidige systeem

In het huidige systeem heb je een standaardtarief voor de berekening van registratierechten. Je betaalt bij dit tarief 10% op de aankooprijs van de woning of het appartement. Dit tarief wordt ook wel het groot beschrijf genoemd.

Heeft je aan te kopen woning een kadastraal inkomen (KI) van 745 EUR of minder, dan kan je vandaag genieten van een verlaagd tarief van 5% op de aankoopprijs. Het verlaagd tarief is beter bekend als het klein beschrijf. Woningen die onder klein beschrijf vallen, worden vandaag bescheiden woningen genoemd.

Er wordt vandaag ook een korting of abattement toegekend op de registratierechten. Je kan van het abattement genieten als de aan te kopen woning je enige woning is. Bij het abattement wordt de eerste 15.000 EUR van de aankoopprijs vrijgesteld van registratierechten. Als je voor de aankoop van de woning een hypothecair krediet afsluit, kan je vandaag ook genieten van het bij-abattement. Je geniet met het bij-abattement een extra vrijstelling van 10.000 EUR op de aankoopprijs van je woning.

Het nieuwe systeem

De overheid is er zich van bewust geworden dat het KI geen goede maatstaf is om te bepalen of een woning al dan niet bescheiden is.

Woningen met een KI van 745 EUR of minder kunnen intussen grondig verbouwd zijn tot moderne hedendaagse woningen. In principe zou het KI van deze woningen moeten worden aangepast. In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Hierdoor gebeurde het dat woningen verkocht werden onder klein beschrijf voor een prijs die je moeilijk als bescheiden kan beschouwen.

Om dit op te lossen wordt het registratierecht in het nieuw systeem bepaald op basis van de aankoopprijs van de woning. Het nieuw systeem is wel enkel van toepassing is op de gezinswoning. Als gezinswoning wordt de eigen woning beschouwd de je binnen een termijn van 2 jaar effectief gaat bewonen. Voor aankoop van bijvoorbeeld een tweede woning en ander vastgoed blijft het standaardtarief van 10 % bestaan.

Concreet betaal je in het nieuw systeem 7 % registratierechten op de aankoopprijs van de gezinswoning. Een bescheiden woning levert je een reductie van registratierechten op. Een bescheiden woning heeft een aankoopprijs van maximum 200.000 EUR. Voor woning in kernsteden of in de Vlaamse Rand is dit maximum 220.000 EUR. Is je woning bescheiden, dan is de eerste 80.000 EUR van de aankoopprijs vrijgesteld van registratierechten.

Voer je binnen de 5 jaar na aankoop een grondige energierenovatie uit, dan geniet je een lager tarief van 6 % en een extra vrijstelling van 4.800 EUR op de registratierechten.