Het erven van een huis: lust of last?
woensdag, 04 april 2018 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Is het erven van een huis een lust of een last? Word je altijd beter van het erven van een huis en waar moet je eigenlijk allemaal aan denken als je een woning erft? Hier vind je de antwoorden op deze prangende vragen.Let op voor de hypotheekschuld

Het klinkt altijd zo mooi, als een extraatje, een luxe. Maar het erven van een huis kan ook een probleem worden, een heus blok aan je been zelfs.

Wie een huis erft, moet zich eerst eens afvragen wat je nou precies erft, met andere woorden: ga na wat de waarde is. Erf je een huis met hypotheekschuld, dan neem je ook die schuld over.

Voor je akkoord gaat met de erfenis moet je dus zeker weten of de woning die je erft eigenlijk wel meer waard is dan de schuld op het huis. Het is verstandig de erfenis alleen te aanvaarden als de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld.

De erfbelasting

Let ook op de erfbelasting. Dit is een belasting die je betaalt op de erfenis.

Er is een vrijstelling, die afhankelijk is van de relatie die u heeft met de persoon die overleden is. Over het bedrag meer dan die afgesproken vrijstelling betaal je dertig of veertig procent belasting. Bent u achtergebleven partner, kind of kleinkind dan gelden overigens lagere tarieven.

Bent u erfbelasting schuldig, dan dient u binnen acht maanden na het overlijden belastingaangifte te doen. Niet veel later ligt de aanslag in uw brievenbus.

Wie alleen een huis erft, is in veel gevallen niet in staat de belastingaanslag direct te voldoen. In dergelijke gevallen bestaat de kans uitstel aan te vragen en die ook te krijgen. Weet ook dat de hypotheek gewoon doorloopt na het overlijden. En besef dat er onderhoud aan het huis verricht moet worden. Net als natuurlijk de verplichtingen aan de gemeente. De kosten lopen dus gewoon door en kunnen soms sterk oplopen.

Kom niet zelf in de problemen

Je eigen situatie kan ook veranderen als je een woning erft. Stel: je woont zelf in een sociale woning. Hier heb je in principe enkel recht op als je geen tweede eigendom hebt. Door de erfenis te aanvaarden, heb je in principe niet zomaar recht meer op je sociale woning.

Op die manier kan een erfgenaam dus zelf in de problemen komen. Soms moeten mensen bij banken lenen om het financiële hoofd boven water te houden, ondanks een op het oog aantrekkelijke erfenis.

Algemeen gezien

In z’n algemeenheid is het verstandig eerst zeker te weten dat wat je erft een positief saldo oplevert. Anders kan het erven van een woning wel eens een flink blok aan het been te worden.

Je huis verkopen?
Vraag een gratis schatting!

Gratis schatting