De blunders die je moet vermijden bij het kopen van een woning
dinsdag, 17 april 2018 00:00

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het kopen van een huis wordt iedere dag opnieuw een stukje complexer. Niet alleen de wet- en regelgeving spelen hierbij een rol, ook de kwaliteit van de woning, de omgeving, de aankoopprijs en zelfs de fiscaliteit zijn minstens even belangrijk.

Vooraleer we een woning kopen, moeten we onszelf dan ook enkele vragen stellen: wat is het budget en waar ben je naar op zoek, zijn de twee belangrijkste. Als je weet wat je wilt en hoeveel je ervoor wilt betalen, zet je alvast een eerste stap. Toch moet je ook rekening houden met heel wat andere blunders en valkuilen die je ten allen tijde moet trachten te voorkomen.

De woning in vraag durven stellen

In de eerste plaats moet je natuurlijk nagaan of de woning wel voldoet aan de eisen die jij vooraf stelde. Er zijn dan ook enkele fundamentele vragen die je moet stellen aan jezelf of aan de verkoper. De reden waarom de woning verkocht wordt, is er maar een van. Ga bovendien ook steeds na hoe lang de woning al te koop wordt aangeboden. Woningen die al heel lang op de markt staan, moeten automatisch een extra portie argwaan opwekken.

Kijk alsook verder dan de woning en inspecteer de omgeving (denk aan filedruk) en de nieuwe af te leggen afstanden (nabijheid invalswegen en openbaar vervoer). Tot slot moeten ook de praktische zaken een rol spelen. De staat van het goed en de eventuele kosten die je zelf nog dient te maken, moeten natuurlijk blijvend in het budget passen. Denk hierbij ook aan eventuele lasten die met de woning verbonden zijn. Een slechte EPC-waarde zal ofwel investeringen ofwel een hogere energiefactuur vergen. Zorg ervoor dat de woning voldoet aan de verwachtingen en bepaal een maximale prijs in functie van voorgaande vragen. Die maximale prijs geef je natuurlijk niet mee aan de verkoper, zo behoud je een optimale onderhandelingsmarge.

Neem een eventuele huurovereenkomst onder de loep

Maar al te vaak koopt men een woning om nadien te constateren dat men de woning nog niet meteen kan betrekken. Ook huurders genieten immers bescherming, ook na de verkoop. Wil je de woning zelf betrekken? Ga dan na of en wanneer de huurders de woning kunnen verlaten en welke formaliteiten je hiervoor dient te ondernemen. Ga bovendien ook na of er al dan niet een procedure loopt tegen de huurders, denk bijvoorbeeld aan een uitzettingsprocedure of een procedure voor achterstallige huur. Bij twijfel ga je langs bij een jurist: zo voorkom je juridische blunders waarbij je al snel het gelag zal moeten betalen.

Vergeet de fiscaliteit niet

Een woning kopen is hoe dan ook een dure investering. Toch moeten we ook rekening houden met de fiscale gevolgen. Ook hier zal het budget ons bepaalde grenzen opleggen. Alhoewel het klein en groot beschrijf komt te vervallen en vervangen wordt door een eenduidig tarief, kan het interessant zijn om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. Zo kan het soms de moeite lonen om de compromis meteen te ondertekenen of toch maar even te wachten tot na de hervorming. Ook bij een onredelijk laag kadastraal inkomen moet je je natuurlijk vragen stellen. Wil je de woning renoveren en gebruik maken van het verlaagde btw-tarief? Dan moet je ook hier aan heel wat voorwaarden voldoen.

Durf er vooraf over te spreken met een expert ter zake om te voorkomen dat je een fiscale blunder maakt bij het kopen van jouw woning.