Wat moet er allemaal in een huurcontract?
vrijdag, 01 juni 2018 00:00

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Je gaat voor het eerst een huis huren, of je stelt een eigendom open voor verhuur. In beide gevallen zal je gebruik moeten maken van een huurcontract. Als je totaal geen idee hebt van wat zoiets inhoudt, of je wil nakijken of jouw reeds opgestelde contract volledig is, dan lees je best even verder.

Mijn huurcontract

Een huurcontract is een officieel document. Hopelijk hoef je het na het ondertekenen niet snel meer boven te halen. Het gebeurt echter vaker dan je denkt dat er een betwisting is tussen verhuurder en huurder.

In zo'n situatie is het belangrijk dat een huurcontract correct maar vooral volledig is opgesteld zodat onmiddellijk kan worden uitgeklaard wat de overeengekomen afspraken waren. Wat moet er nu net in zo'n contract komen te staan?

Wie je bent

Een aantal standaardelementen die zeker in het contract moeten worden opgenomen zijn de gegevens van zowel de huurder als de verhuurder: Naam, woonplaats, geboorteplaats en geboortedatum. Het is belangrijk dat op papier wordt vermeld wie de huurders zijn en aan hoeveel personen het pand verhuurd wordt.

Belangrijke opmerking: Als er niet aan personen wordt verhuurd maar aan een bedrijf dan moet ook het ondernemingsnummer en adres van de hoofdzetel vermeld staan.

Waar je bent

Nog een voor de hand liggend element is de locatie. Het adres van het pand moet vermeld worden, evenals een omschrijving van de woonst. Best omschrijf je gedetailleerd de verschillende ruimtes die verhuurd worden. Dit kan wat schrijfwerk vragen maar vermijdt problemen in de toekomst. Zeker als het gebouw slechts deels verhuurd wordt of aan meerdere personen.

Hoelang je blijft

Ook de duur van het contract is een belangrijk gegeven. Hiervoor zijn een aantal belangrijke regels opgesteld door de overheid. Zo zijn er verschillende vastgelegde mogelijkheden voor de huurtermijn.

Oftewel kies je voor verhuur op korte termijn (3 jaar of minder), 9 jaar, verhuur op lange termijn (meer dan 9 jaar), of levenslang. Kies je voor een contract met een vaste termijn dan is de huurder verplicht om die termijn te respecteren en dient deze dus ook betaald te worden.

Wat dat nu allemaal gaat kosten

Het leukste deel van het contract voor de verhuurder of het minst leuke voor de huurder is natuurlijk het kostenplaatje. Het maandelijks huurbedrag dient ook neergeschreven te worden. Evenals de waarborg. Deze staat gelijk aan maximaal 2 maanden huur. Merk op dat in het contract duidelijk vermeld staat wat maandelijkse vaste kosten zijn en wat extra kosten zijn die hier nog bovenop komen: Water, elektriciteit, gas,... .

Verzekering

Geen huis huren zonder de risico's af te dekken. Zowel de huurder als verhuurder sluiten best een verzekering af voor het pand. Een brandverzekering, verzekering tegen glasbreuk,... Zo ben je beiden ingedekt. Verhuur je aan familie? Dan kan je bij meerdere verzekeringsmaatschappijen opteren voor één gemeenschappelijke verzekering die voordeliger uitkomt voor beide partijen.

Renovatie

Is het huis niet meer in uitstekende staat en zijn er renovatiewerken nodig? De verhuurder kan veel beloven maar het is toch steeds veiliger als alles neergepend staat. Wordt er gesproken over aanpassingen aan het pand dan kan je dat best ook laten opschrijven in het huurcontract.

Extra's

Natuurlijk zijn er ook nog een aantal specifieke regels waarvan je wilt dat de huurder er zich aan houdt. Of er huisdieren mogen gehouden worden, wanneer eventuele nieuwe huurders het pand mogen komen bezichtigen, ... Deze regels verschillen van verhuurder tot verhuurder. Ga je voor het eerst een pand verhuren dan is het aangewezen om eens te informeren bij andere verhuurders welke extra regels zij nog hebben toegevoegd aan het contract. Vaak wordt dit over het hoofd gezien wat dan weer kan leiden tot onenigheden en frustraties. Want vergeet niet: Beter een goede huurder, dan een verre vriend!